Bitcoin-backer Jack Dorsey lovar $ 3 miljoner mer till UBI-initiativ

Twitter-vd och Bitcoin Era entusiast har hittills donerat 8 miljoner dollar till nyetablerade icke-vinstdrivande amerikanska grundinkomster.

Jack Dorsey har donerat 8 miljoner dollar till universella grundinkomstinitiativ.

VD för Twitter och Square åtog sig en miljard dollar totalt för COVID-19 lättnad

Dorsey är ett hängivet fan av Bitcoin som köper ofta och investerar i crypto-startups.

Jack Dorsey, Bitcoin-hängiven och medgrundare och VD för både Twitter och Square, har donerat 3 miljoner dollar till ett nytt program som syftar till att upprätta en allmän grundinkomst för USA: s invånare.

Borgmästare för en garanterad inkomst grundades med stöd av 16 amerikanska borgmästare, inklusive grundaren Michael D. Tubbs i Stockton, Kalifornien, Keisha Lance Bottoms i Atlanta och Eric Garcetti i Los Angeles. Stockton har redan beviljat $ 500 per månad vardera till 125 invånare sedan februari 2019, och andra sådana pilotprogram utvecklas någon annanstans.

Dorsey donerade tidigare 5 miljoner dollar till Humanity Forward , en universell ideell grundinkomst som inrättades av den före detta demokratiska presidentens hoppfulla Andrew Yang, i maj.

Båda donationerna kommer från samma $ 1 miljard pool av personliga medel som Dorsey åtog sig att hjälpa orsaker relaterade till COVID-19 lättnad. Start Small-fonden grundades i april från sitt eget kapital på Square och representerade 28% av hans personliga nettovärde vid den tiden.

Tjäna tokens och belöningar med vår mobilapp

Få tidig tillgång till vår app för att tjäna Decrypt Token, inlösbara priser och mycket mer.
Din email

Gå med nu

Alla donationer har spårats offentligt via en Google Doc , som faktiskt visar det totala fondbeloppet till nästan 2,33 miljarder dollar från och med detta skrivande. Mer än 158 miljoner dollar hade spridits i slutet av juni, med den senaste tracker-uppdateringen listad den 26 juni. Många av donationerna på arket listas som en del av större övergripande bidrag i samarbete med andra stiftelser.

Universell grundinkomst är inte avsedd att ersätta traditionella arbetsinkomster, utan snarare för att tillgodose medborgarnas kärnbehov och tillhandahålla en baslinje med stabila medel för att komplettera inkomst. Förespråkare för konceptet antyder att sådana grundinkomster kan bidra till att minska fattigdomen och både ras- och könsskillnader, bland andra potentiella fördelar.

Även om det inte var ett nytt koncept, fick idén om universell grundinkomst i USA ett större rampljus med Yangs presidentval som avslutades tidigt i år. Dessutom har de offentliga betalningarna som svar på pandemin betraktats som en form av grundinkomster och har bidragit till att öka diskussionen om långsiktiga initiativ.